SZC logo

Déli Agrárszakképzési Centrum

OM kód: 036410/022 | 6440 Jánoshalma, Bernáth Zoltán utca 1/A

Intézmény logo

Déli ASzC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Kollégium

Kollégium

„A diákszálló és a kollégium között alapvető különbség van. A diákszállóban lakik valaki, a kollégiumban pedig él, méghozzá közösségben.”
(Göncz Árpád)

Iskolánk jogelődje a Magyar Királyi Téli Gazdasági Iskola 1933-ban kezdte meg első tanévét. Az akkori iskolai főbejárat a mostani kollégium főbejárata. Két tanterem volt kialakítva. Az egyik a felső osztály, a másik az alsó osztály számára. A két osztályteremből a jelenlegi 8-10 és a 11-13-as szobák lettek kialakítva. Az aranykalászos gazdaifjak számára kötelező volt a bentlakás ( ez egészen a rendszerváltásig így volt még a jánoshalmiak számára is ). Mivel az iskola nem rendelkezett kollégiumi épülettel, így az internátusi elhelyezést más épületekben kellett megoldani. Így esett a választás Németh Frigyes és Simon István vendéglőire, akik bérbeadták az iskolának nagyobb termeiket kollégiumi elhelyezés céljából. A tanulók kollégiumi felügyeletét nyugdíjas csendőrök és a tantestület tagjai látták el. A tanév november elejétől március végéig tartott, amely idő alatt két alkalommal mehettek haza, Katalinkor és karácsonykor. 1938-ra felépült az iskola kollégiuma, melynek alagsorában kapott helyet többek között a konyha és az ebédlő is. A II. világháború végén a Szovjet Vörös Hadsereg az épületben hadikórházat rendezett be.

A kollégium a jelenlegi formáját az 1988-as emeletráépítéssel nyerte el, melynek során összeépítésre került az iskola és az ebédlő épülete is.

Két épületben tudjuk elhelyezni tanulóinkat. Az I-es kollégiumban ( Béke tér 13. ) és a II-es kollégiumban ( Béke tér 2. ). Az előbbiben 170, míg az utóbbiban 36 fő elhelyezésére van lehetőség. A szobák többségében 4 főt tudunk elhelyezni, de van néhány 6 ágyas háló is ( 2-3 emeletes ágy ). A két épület kihasználtsága 92,2 % . A tanulást segítő foglalkozások zömében a hálószobákban történnek, viszont négy nagyméretű helyiség áll rendelkezésre a csoportos tanulást segítő, a csoportvezetői illetve a korrepetáló-felzárkóztató foglalkozások számára. A kollégiumi csoportok kialakításakor figyelembe vesszük, hogy azonos évfolyamos tanulók legyenek egy-egy csoportvezető nevelőhöz beosztva és az elhelyezés is egymás melletti hálókba történjen.

A tanulás mellett nagy hangsúlyt fektetünk a diákok szabadidejének hasznos eltöltésére is, melynek érdekében diákjaink többféle foglalkozás közül választhatnak.

Számítástechnikai foglalkozás : Török Norbert
Egészséges életmód, életvitel : Boros Gáborné
Történelmi filmklub foglalkozás : Menyhárt Tamás
Közös rendezvények, kirándulások : Csoportvezetők
Kerékpározás : Gyetvai Antal és Bényi István
Labdarúgás : Gyetvai Antal és Bényi István
Asztalitenisz : Gyetvai Antal és Bényi István
Légpuska lövészet : Holub István
Önvédelem és erőnléti foglalkozás : Mészáros Endre és Holub István
Természetismeret, természetjárás, természetvédelem : Kiss-Pető Tibor
Numizmatika, filatélia szakkör : Kiss-Pető Tibor

A kollégium igyekszik családias légkört teremteni. Mivel a kollégium az intézet szerves része, nem önálló intézmény, ezért az iskolai házirendben megfogalmazottak a kollégista tanulókra is érvényesek. A kollégiumi együttélés minden kollégistától fokozott alkalmazkodást kíván, megköveteli a házirend maradéktalan betartását.

A kollégium napirendje

Ébresztő 6:00
Reggeli 6:15 – 6:45
Egyéni tanulás 6:45 – 7:00
Ebéd 12:15 – 14:30
Foglalkozások, kimenő 15:00 – 16:40
Egyéni tanulás 16:50 – 18:30
Vacsora 18:30 – 19:00
Egyéni tanulás 19:15 – 20:00
Esti kimenő, foglalkozás
Önképzés, sport 20:10 – 20:55
Takarodó 21:30

Mészáros Endre
kollégiumvezető


Partnereink

SZC logo

Déli Agrárszakképzési Centrum


Déli ASzC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

6440 Jánoshalma, Bernáth Zoltán utca 1/A

Telefon: +3677401028

E-mail: suli@jhszaki.hu

OM azonosító: 036410/022

Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000385


2024Déli ASzC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium