SZC logo

Déli Agrárszakképzési Centrum

OM kód: 036410/022 | 6440 Jánoshalma, Bernáth Zoltán utca 1/A

Intézmény logo

Déli ASzC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Bemutatkozás

Bemutatkozás

Bemutatkozás

Iskolánk sok éves múltra tekinthet vissza, 1933-ban alapította az akkori Földmívelésügyi Minisztérium „Magyar Királyi Téli Gazdasági Iskola” néven, és azóta is annak fenntartásában működik. Tisztán mezőgazdasági profillal rendelkező intézmény, mely akkor is és azóta is kizárólag mezőgazdasági szakemberek képzésével foglalkozott, illetve foglalkozik.

Intézményünk a dél-alföldi régió mezőgazdasági szakképzésének hagyományos központja, de a kiváló gyakorlati képzési feltételeknek köszönhetően egyre több tanuló érkezik hozzánk az ország távolabbi településeiről is. Képzési struktúránkkal folyamatosan alkalmazkodunk a munkaerő piaci elvárásokhoz, magas színvonalú oktatást és gyakorlati ismereteket nyújtva a jövő mezőgazdasági szakemberei számára.

Szakmai képzés

Iskolánk fő profilja a mezőgazdasági gépészet, ebben az ország legjobb iskolái között tartják számon intézményünket. A gyakorlati oktatáshoz saját tanüzemmel rendelkezünk, melyben 18 tanműhely áll tanulóink rendelkezésére. Ezek között megtalálható hidraulika-, hegesztő-, kovács-, esztergályos-, illetve több erőgép- és munkagép műhely is, melyekben 6-12 fős csoportokban dolgoznak a mezőgazdasági gépész és mezőgazdasági gépésztechnikus diákok. A rendelkezésre álló mezőgazdasági erő-és munkagépparkunk segítségével tanulóink elsajátíthatják az alapvető gépbeállítási-, gépüzemeltetési feladatokat, illetve a mezőgazdasági munkákban is részt vehetnek azon a 140 ha szántóterületen, amelyen intézetünk gazdálkodik.

A gépészet mellett egyre erőteljesebben jelen van képzési struktúránkban az állattartás, hiszen az állattenyésztő és állategészségügyi technikus, mezőgazdasági technikus és gazda szakmáink gyakorlati feltételei tangazdaságunkban szintén biztosítottak. Nagy állattartó telepet működtetünk, tanistállókkal, fejőházzal, takarmánykeverővel felszerelve, melyen 70 db tehén, 20 db juh, több mint 20 anyadisznó és szaporulata ad munkát a gyakorlati képzésben részt vevő tanulóknak. A gazda, az állattenyésztő, állategészségügyi technikus és mezőgazdasági technikus tanulóink így közvetlenül bekapcsolódhatnak az állattenyésztés napi feladataiba.

Emellett intézményünk saját kertészettel és önálló tankonyhával is rendelkezik. A tangazdaság a hozzá tartozó szántóterülettel, azon túl, hogy elsődlegesen gyakorlati képző helyet biztosít diákjainknak, illetve biztosítja az állattenyésztés takarmány-szükségletét, jelentős saját bevételt is hoz az iskolának.

Tanulólétszámunk jelenleg 422 fő, ami az utóbbi öt év tekintetében folyamatos emelkedést mutat, ezért leendő tanulóinknak felvételi elbeszélgetést tartunk, és válogatunk a hozzánk jelentkezők közül. Azt reméljük, hogy azok a tanulók, akik felvételre kerülnek, kellő motivációval rendelkeznek majd a szakma elsajátítása iránt.

Az intézményben folyó magas színvonalú szakmai munkát igazolják az országos versenyeken elért kiváló eredményeink, melyeken tanulóink minden évben indulnak egyénileg és csapatban is. Szakmai elismertségünket mutatja, hogy már több alkalommal intézményünk rendezhette a mezőgazdasági gépésztechnikus szakma OSZTV döntőjét, illetve hagyományosan minden évben nálunk kerül megrendezésre a Dr. Szabó Gusztáv Országos Gépészeti Vetélkedő is.

A nappali tagozatos oktatás mellett intézményünk jelentős felnőttképzést is folytat, nagyon népszerű képzéseink az aranykalászos gazda, a targoncavezető, a kazánfűtő, illetve a különböző gépkezelői tanfolyamok. Tanulóinknak kedvezményes áron biztosítjuk a tanfolyamokon történő részvételt, melyek elvégzésével további bizonyítványt, illetve tanúsítványt szerezhetnek.

Minden tanulónknak lehetőséget adunk a T kategóriás mezőgazdasági vontatóvezetői jogosítvány megszerzésére, melynek oktatására több oktatótraktorral és képzett oktatókkal is rendelkezünk.

Külföldi kapcsolatok

Tanulóink részére testvériskolai kapcsolatainknak köszönhetően biztosítani tudjuk a külföldi tanulmányút lehetőségét, pedagógusainknak pedig a szakmai megújulást. Külföldi testvériskoláink közül az ausztriai Grabnerhof-fal már 30 éves az együttműködésünk, a két iskola minden évben lebonyolít egy egyhetes tanulócserét.

A Bácska-Topolya-i mezőgazdasági iskolával 15 éves partneriskolai kapcsolatot ápolunk.

Finnországban a perhoi mezőgazdasági iskolával az Erasmus+ pályázatnak köszönhetjük kapcsolatunkat, mely folyamatosan lehetőséget biztosít diákjainknak a 3 hetes finn szakmai gyakorlatra.

A kézdivásárhelyi Apor Péter Szaklíceum diákjai már több éve érkeznek hozzánk 4-4 hetes szakmai gyakorlatra a „külhoni szakképzés” pályázatainak finanszírozásában. A két iskola között kialakulóban van a testvériskolai kapcsolat.

Kollégium

Iskolánk saját kollégiummal rendelkezik, melynek két épületében összesen 200 fő tanuló elhelyezésére van lehetőség. Diákjaink ellátását saját konyhánk biztosítja.

Rendezvényeink

Iskolánk nyitott iskolaként működik, szívesen ad helyt megyei, járási, városi rendezvényeknek.

Tanulóinknak folyamatosan biztosítunk szabadidős programokat és egyéb rendezvényeket, hogy a tanuláson kívül a kikapcsolódásra is legyen lehetőségük.

A kollégiumban különböző sportolási lehetőségekkel (lövészet, ping-pong, biciklizés, önvédelmi edzés) várjuk diákjainkat, az iskolai Diákönkormányzat pedig nagyon aktívan szervezi az egyéb rendezvényeket, pl. Gólyaavató, karácsonyi karaoke parti, farsang, biciklitúrák stb..

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy tanulóink megismerhessék a szakmai újdonságokat, ezért minden fontosabb szakmai rendezvényre elvisszük őket. Rendszeresen részt veszünk a Kaposvári Állattenyésztési Napokon, a Bábolnai Gazdanapokon, az Agrya konferenciákon, az Agromash expón és az OMÉK-on. Ezen kívül üzem-és gyárlátogatásokat is szervezünk diákjainknak.

Végzős tanulóink hagyományosan gépes ballagással búcsúznak az intézménytől, mely rengeteg nézőt vonz és a környék egyik látványosságává nőtte ki magát. A ballagási menetünk a Magyar Rekordok Könyvébe is bekerült, mert 123 mezőgazdasági géppel vonultak fel tanulóink, amely országos rekordnak számít.

Alapítvány

A nehéz körülmények között élő diákoknak iskolánk Georgica Alapítványa tud segítséget nyújtani. A jól tanuló diákok havi ösztöndíjat kapnak, ezen kívül a rászorulók étkezési és utazási támogatásban részesülnek, valamint a kirándulásokhoz, színházlátogatásokhoz, év végi jutalmazásokhoz is hozzájárul az Alapítvány. Tanév végén kiválasztásra kerül az Év tanulója és a Szakma Legjobbja, akik a kitüntető címhez jelentős pénzjutalmat is kapnak az Alapítványtól.

Bemutatkozás

Partnereink

SZC logo

Déli Agrárszakképzési Centrum


Déli ASzC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

6440 Jánoshalma, Bernáth Zoltán utca 1/A

Telefon: +3677401028

E-mail: suli@jhszaki.hu

OM azonosító: 036410/022

Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000385


2024Déli ASzC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium